Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó
:
:

Kereső

Árlista letöltése

Frissítve: 2024.06.20
Tűlevelű örökzöldek Örökzöldek
Cserjék Örökzöldek
Abelia - Tárnicslonc Acer - Juhar Ampelopsis - Borostyánszőlő Aucuba - Japán babérsom Berberis - Borbolya Buddleja - Nyáriorgona Callicarpa - Lilabogyó Campsis - Trombitacserje Carpinus - Gyertyán Caryopteris - Kékszakáll Chaenomeles - Japánbirs Clematis - Iszalag Cornus - Som Corylus - Mogyoró Cotinus - Cserszömörce Cotoneaster - Madárbirs Cytisus - Zanót Deutzia - Gyöngyvirágcserje Diervilla - Sárgalonc Distylium - Isafa Elaeagnus - Ezüstfa Euonymus - Kecskerágó Exochorda - Gyöngycserje Fargesia - Ernyőbambusz Forsythia - Aranyvessző Genista - Rekettye Hedera - Borostyán Hibiscus - Hibiszkusz Hydrangea - Hortenzia Hypericum - Orbáncfű Ilex - Magyal Jasminum - Jázmin Kerria - Boglárkacserje Kolkwitzia - Viráglonc Lagerstroemia - Selyemmirtusz Lavandula - Levendula Ligustrum - Fagyal Lonicera - Lonc Loropetalum - Kínai rojtosvirág Magnolia - Liliomfa Mahonia - Magyal Nandina - Japán szentfa Osmanthus - Illatcserje Pachysandra - Kövérke Parrotia - Perzsafa Parthenocissus - Vadszőlő Perovskia - Sudárzsálya Philadelphus - Jezsámen Photinia - Korallberkenye Physocarpus - Hólyagvessző Potentilla - Pimpó Prunus - Prunus Punica - Gránátalma Pyracantha - Tűztövis Ribes - Ribiszke Rosa - Rózsa Salix - Fűz Sambucus - Bodza Sarcococca - Bogyóspuszpáng Schizophragma - Japán kúszóhortenzia Sorbaria - Tollasgyöngyvessző Spiraea - Gyöngyvessző Symphoricarpos - Hóbogyó Syringa - Orgona Tamarix - Tamariska Ulmus - Szil Viburnum - Bangita Vinca - Meténg Vitex - Barátcserje Weigela - Rózsalonc Wisteria - Lilaakác
Cserje szaporítóanyag Örökzöldek
Örökzöld szaporítóanyag Örökzöldek
Fenyőkéreg Örökzöldek
Földkeverék Örökzöldek
Műtrágya Örökzöldek
Fűmag Örökzöldek

Szél elleni védekezés vissza

2023. szeptember 15.

                               

Az elmúlt időszakban mindenki megtapasztalhatta, hogy az orkán erejű szél, milyen károkat tud okozni környezetünkben. Ez a szélkár sajnos sok esetben kertünkben is otthagyta nyomát, letörött ágak, kifordult fák szomorú látványában. A helyes növényfajta megválasztásával, és rendszeres szakszerű metszéssel, növényeinkkel szélfogó funkciót is ki tudunk alakítani, mellyel csökkenthető, vagy akár teljesen kiküszöbölhető kertünkben a szél károkozása. A 2–2,5 méter körüli „sövényfalak” nem csak a kíváncsi pillantásoktól védenek meg, hanem jelentős mikroklíma-teremtő hatással is bírnak, ugyanis a lecsillapított szél a páratartalomra is jobb hatással van, és így a hőmérséklet is egyenletesebbé válhat kertünkben. A szél a párolgás révén növeli a vízveszteséget, ennek eredményeként a szél által fújt növények több öntözést igényelnek.

                             

Nem szabad kétségbe esnünk, hisz számos olyan növény van, amelynek természetes élőhelye szélfútta, gondoljunk a prérikre, a hegyoldalakra vagy akár a tengerpartokra.

A szélvédelem első lépésénél fontos tényező kertünk tájolásának megállapításával az uralkodó szélirány megfigyelése.

Megelőzésként a nagyobb fák esetén érdemes alaposan átvizsgálni és karbantartani az ágrendszert, nehogy egy eleve korhadt, vagy sérült ágrész okozzon bajt egy-egy szeles vihar alkalmával.

                                                         

A kisebb méretű, vagy fiatalabb fákat minimum kettő, de inkább három oldalról való karós kitámasztással tudjuk stabilizálni. Ez különösen fontos friss telepítés esetén, amíg biztonsággal be nem gyökeresedik kertünkben a növény. Ha pont a begyökeresedési időszakban (ültetés utáni 1–2 hónap) tépázza meg a szél, az addig kialakult hajszálgyökerek könnyen elszakadhatnak. Szerencsésebb esetben – ha nem csavarta ki teljesen az egész fát – kezdődhet elölről az egész begyökeresedés. Mindez nagyon sok energiát vesz el a növénytől, hisz eddig feleslegesen „dolgozott”. A növény folyamatos szél általi mozgatása, a stabilitáson túl, a későbbiekben is zavarhatja a gyökerek vízfelvételi képességét, ami rövidebb növekedést, abnormális fejlődést vagy akár a növény kipusztulást is okozhatja.

                                                                         

A jó szélfogó növény fontos tulajdonsága, hogy széles bokrú, gyors növekedésű és sűrű elágazású, legalább 2-2,5 méteres végmagasságú legyen. Ezek mind kulcsfontosságú paraméterek a jobb szélvédő hatás érdekében.

A szélnek kitett kerteket érdemes örökzöld sövénnyel körbe ültetni, hogy télen - nyáron egyaránt védelmet biztosítsunk kertünknek. Az árnyékosabb helyekre tiszafák (Taxus) ültetését javasoljuk. Amennyiben nagy a rendelkezésre álló terület, akkor a leyland ciprus (x Cupressocyparis leylandii)  is jól választásnak bizonyul. A kínai boróka fajtái (Juniperus chinensis) is tökéletesek lehetnek, hisz a szélállóságuk mellett kitűnő szárazságtűrőek és a betegségeknek is remekül ellenállnak. Az örökzöld növények egész évben színt, szerkezetet és árnyékolást kölcsönöznek bármely szeles helynek.

                           

A lombhullatóak és télizöldek közül a fagyal (Ligustrum), az ezüstfa (Elaeagnus), a tűztövis (Pyracantha) és a gyertyán (Carpinus) fajtákat is bátran alkalmazhatjuk. Lombjukat sokáig megtartják, és szakszerű metszés mellett sűrűn elégazódnak.

Hasznosak lehetnek a manapság egyre divatosabb magasabbra nővő díszfüvek is, tompíthatják a szelet anélkül, hogy sok árnyékot vetnének, vagy eltakarnák a gyönyörű kilátást.

Ha nincs elegendő helyünk, akár egy biztos alapokkal rendelkező kerítésre felfuttatott borostyánnal (Hedera), vadszőlővel (Parthenocyssus), vagy kúszó lonccal (Lonicera) is tudunk némi szélvédelmet biztosítani egy-egy kertrésznek (pl. veteményes).

                         

Összegezve elmondható, hogy azok a növények, amelyek képesek megbirkózni a szárazsággal, gyakran széltűrők is. Az egyre szelesebb időjárásunknak köszönhetően a szélfogó tulajdonság egy komoly tényezővé válhat a kertépítés fortélyaiban. Kertünk tervezésénél vegyük figyelembe ezt a tényezőt is a jövőbeli kedvezőbb viszonyok kialakításához!

 

Nyitva tartás

Hétfő-Péntek: 07:30-17.00
Szombat: 07:30-12.00

Vasárnap: ZÁRVA

 

ÖMLESZTETT FENYŐKÉREG, FÖLDKEVERÉK KIADÁSÁRA CSAK MUNKANAPOKON VAN LEHETŐSÉG.

Rólunk Rólunk
Galéria Galéria

Kedveld az oldalunkat