Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó
:
:

Kereső

Árlista letöltése

Frissítve: 2024.06.22
Tűlevelű örökzöldek Örökzöldek
Cserjék Örökzöldek
Abelia - Tárnicslonc Acer - Juhar Ampelopsis - Borostyánszőlő Aucuba - Japán babérsom Berberis - Borbolya Buddleja - Nyáriorgona Callicarpa - Lilabogyó Campsis - Trombitacserje Carpinus - Gyertyán Caryopteris - Kékszakáll Chaenomeles - Japánbirs Clematis - Iszalag Cornus - Som Corylus - Mogyoró Cotinus - Cserszömörce Cotoneaster - Madárbirs Cytisus - Zanót Deutzia - Gyöngyvirágcserje Diervilla - Sárgalonc Distylium - Isafa Elaeagnus - Ezüstfa Euonymus - Kecskerágó Exochorda - Gyöngycserje Fargesia - Ernyőbambusz Forsythia - Aranyvessző Genista - Rekettye Hedera - Borostyán Hibiscus - Hibiszkusz Hydrangea - Hortenzia Hypericum - Orbáncfű Ilex - Magyal Jasminum - Jázmin Kerria - Boglárkacserje Kolkwitzia - Viráglonc Lagerstroemia - Selyemmirtusz Lavandula - Levendula Ligustrum - Fagyal Lonicera - Lonc Loropetalum - Kínai rojtosvirág Magnolia - Liliomfa Mahonia - Magyal Nandina - Japán szentfa Osmanthus - Illatcserje Pachysandra - Kövérke Parrotia - Perzsafa Parthenocissus - Vadszőlő Perovskia - Sudárzsálya Philadelphus - Jezsámen Photinia - Korallberkenye Physocarpus - Hólyagvessző Potentilla - Pimpó Prunus - Prunus Punica - Gránátalma Pyracantha - Tűztövis Ribes - Ribiszke Rosa - Rózsa Salix - Fűz Sambucus - Bodza Sarcococca - Bogyóspuszpáng Schizophragma - Japán kúszóhortenzia Sorbaria - Tollasgyöngyvessző Spiraea - Gyöngyvessző Symphoricarpos - Hóbogyó Syringa - Orgona Tamarix - Tamariska Ulmus - Szil Viburnum - Bangita Vinca - Meténg Vitex - Barátcserje Weigela - Rózsalonc Wisteria - Lilaakác
Cserje szaporítóanyag Örökzöldek
Örökzöld szaporítóanyag Örökzöldek
Fenyőkéreg Örökzöldek
Földkeverék Örökzöldek
Műtrágya Örökzöldek
Fűmag Örökzöldek

Pázsitunk, gyepünk, füvünk táplálása vissza

2023. március 06.

– a legegyszerűbb módon!

A melegebb tavaszi napok beköszöntével mindenkinek kedve támad tevékenykedni a kertben, friss zöld növényekkel és színes virágokkal körbevenni magukat. A tavaszi növényültetéseken és metszéseken túl ennek az időszaknak fontos eleme a tápanyagutánpótlás – ezen belül is a gyepfelületek tápanyagutánpótlására térünk most ki.

Kisebb füves terület az ágyások között, nagyobb díszpázsit vagy szabadidős tevékenységekhez használt gyepfelület gyakorlatilag minden kertben megtalálható. Ezek a területek a levegő páratartalmának növelése mellett megkötik a port, szabályozzák a hőmérsékletet, és kellemes, esztétikus helyszínt biztosítanak kertünkben. Hogy mindezeket az előnyöket kiélvezhessük, a terület vízellátása mellett az év minden időszakában figyelmet kell fordítanunk a gyep táplálására is. Gondoljunk csak bele, ahogyan a kertünk összes többi növényét is gondozzuk, ápoljuk, tápozzuk, ugyanúgy a kertünkben található fűnek is meg kell adnunk ezt a gondoskodást, főként, ha fűnyíróval minden héten lenyírjuk, a levágott nyesedéket összegyűjtjük, bezsákoljuk, így még az a tápanyag sem tud visszajutni számára, amelyet „ő termelt ki” a talajból.

A gyepműtrágyázást többféle terv, vagy úgy nevezett „program” szerint lehet végezni – ez leginkább attól függ, mennyi figyelmet és időt szeretnénk ráfordítani. A műtrágyák legfontosabb összetevői – a Nitrogén, a Foszfor és a Kálium – aránya határozza meg, mikor melyiket ajánlatos használnunk. Az ICL cég Landscaper Pro nevű termékcsaládja kifejezetten házikerti felhasználóknak készült, ezek a műtrágyák teljesen biztonságosan használhatók - egy kis eligazítással szinte laikusok számára is. A tápanyagok teljesen burkolva vannak növényi gyantával, ezzel kiküszöbölve, hogy esetlegesen is kiégessük vele a pázsitot. A műgyanta burok nedvesség hatására a megfelelő időtartamon belül adja ki magából a tápanyagokat.

 

A következő tervek valamelyikét ajánlott az év során véghez vinni (már beállt, nem friss vetésű gyepekre):


Azoknak, akik szeretnék a lehető legtökéletesebben csinálni

Márciusban a Maintenance műtrágyát kiszórva biztosítjuk a lehető legtöbb Nitrogént a fűnek, mely gyorsan növekedésnek indul, kizöldül. Júniusban a Stress Controll műtrágyát használva a nyári hőség ellen vértezzük fel a gyepünket, majd a sort Pre Winter műtrágyával érdemes zárni szeptemberben, melynek gyorsan felvehető Kálium tartalma segít megerősíteni a sejtfalakat, ellenállóvá teszi a fűszálakat a fagyok beköszöntére, és nem utolsó sorban használatával gyepünk télen is szép zöld színű marad. Alacsony hőmérsékleten egyáltalán nem adagol Nitrogént, hogy télire ne növekedjenek a fűszálak, ellenben tavasszal ahogy melegszik az idő, a Nitrogén azonnal rendelkezésre áll majd a frissen hajtó növények számára. Aszályos időszakban, forró nyarak esetén kifejezetten ezt a programot ajánlott tartani, erős, szárazságtűrő gyep alakítható ki a segítségével.

                                             

 

Kevesebb ráfordítással is szép eredmény

Kevesebb lépcsős terv, mely szintén lefedi az egész szezont. Tavasszal, márciusban All Round műtrágyát használva 4-5 hónapon keresztül kiegyensúlyozottan ellátjuk a gyepet tápanyaggal. Zöldíti a füvet (N), erősíti a sejteket (K), és még a gyökérzet növekedését (P) is segíti. Nyáron, már júliusban kiszórva a Pre Winter műtrágya jótékony hatásaival jól kombinálható, melyeket feljebb már említettem. Intenzív csapadék, gyakori öntözés esetén ajánlott a hosszabb hatású, lassabb feltáródású műtrágyákat használni, hogy a tápanyagok ne mosódjanak ki a talajból túl hamar.

                                             

Azoknak, akik szeretnék egyben letudni

Egy szezonban egyszeri kiszórással használható a Full Season műtrágya, melynek 8-9 hónapos hatástartama lefedi a teljes vegetációs időszakot. Minden tápanyag megtalálható benne, amire a fűnek szüksége lehet az év folyamán. Ezeket lassan, szabályozottan adagolja, nekünk pedig egy alkalmon kívül nincs rá gondunk egész évben.

 

A füves területek minden kertben megadják az alapot a szép virágágyásoknak, pihenőterületeknek, érdemes rájuk évente néhány alkalommal nagyobb figyelmet fordítanunk. Ha ellenálló, erős gyepet alakítunk ki, az nem csak szép lesz az év minden időszakában, de hasznosítani is jobban tudjuk majd, hiszen strapabíróvá válik, nyugodt pihenésre, játékra, sportolásra egyaránt alkalmas lesz.

 

Nyitva tartás

Hétfő-Péntek: 07:30-17.00
Szombat: 07:30-12.00

Vasárnap: ZÁRVA

 

ÖMLESZTETT FENYŐKÉREG, FÖLDKEVERÉK KIADÁSÁRA CSAK MUNKANAPOKON VAN LEHETŐSÉG.

Rólunk Rólunk
Galéria Galéria

Kedveld az oldalunkat