Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó
:
:

Kereső

Árlista letöltése

Frissítve: 2024.07.23
Tűlevelű örökzöldek Örökzöldek
Cserjék Örökzöldek
Abelia - Tárnicslonc Acer - Juhar Ampelopsis - Borostyánszőlő Aucuba - Japán babérsom Berberis - Borbolya Buddleja - Nyáriorgona Callicarpa - Lilabogyó Campsis - Trombitacserje Carpinus - Gyertyán Caryopteris - Kékszakáll Chaenomeles - Japánbirs Clematis - Iszalag Cornus - Som Corylus - Mogyoró Cotinus - Cserszömörce Cotoneaster - Madárbirs Cytisus - Zanót Deutzia - Gyöngyvirágcserje Diervilla - Sárgalonc Distylium - Isafa Elaeagnus - Ezüstfa Euonymus - Kecskerágó Exochorda - Gyöngycserje Fargesia - Ernyőbambusz Forsythia - Aranyvessző Genista - Rekettye Hedera - Borostyán Hibiscus - Hibiszkusz Hydrangea - Hortenzia Hypericum - Orbáncfű Ilex - Magyal Jasminum - Jázmin Kerria - Boglárkacserje Kolkwitzia - Viráglonc Lagerstroemia - Selyemmirtusz Lavandula - Levendula Ligustrum - Fagyal Lonicera - Lonc Loropetalum - Kínai rojtosvirág Magnolia - Liliomfa Mahonia - Magyal Nandina - Japán szentfa Osmanthus - Illatcserje Pachysandra - Kövérke Parrotia - Perzsafa Parthenocissus - Vadszőlő Perovskia - Sudárzsálya Philadelphus - Jezsámen Photinia - Korallberkenye Physocarpus - Hólyagvessző Potentilla - Pimpó Prunus - Prunus Punica - Gránátalma Pyracantha - Tűztövis Ribes - Ribiszke Rosa - Rózsa Salix - Fűz Sambucus - Bodza Sarcococca - Bogyóspuszpáng Schizophragma - Japán kúszóhortenzia Sorbaria - Tollasgyöngyvessző Spiraea - Gyöngyvessző Symphoricarpos - Hóbogyó Syringa - Orgona Tamarix - Tamariska Ulmus - Szil Viburnum - Bangita Vinca - Meténg Vitex - Barátcserje Weigela - Rózsalonc Wisteria - Lilaakác
Cserje szaporítóanyag Örökzöldek
Örökzöld szaporítóanyag Örökzöldek
Fenyőkéreg Örökzöldek
Földkeverék Örökzöldek
Műtrágya Örökzöldek
Fűmag Örökzöldek

A dísznövények szaporítása vissza

2021. február 16.

A dísznövények szaporításának egyik legjobb módja a dugványozás.

A téli időszak a növények szaporításának ideje lehet. Ennek egyik legjobb módja a dugványozás, ami gyors növényszaporítási módszernek számít és amelyhez a növény ivartalan részeit használjuk, ezeket késztetjük gyökérképzésre. Fás-, hajtásdugványozásra azért kerítsünk sort ezekben a hónapokban, mert a növények ilyenkor nyugalmi állapotban vannak, még tartalékolt tápanyagaikból gazdálkodnak, amelyeket így a járulékos gyökér növesztésére fognak hasznosítani.

 Tiszafa dugványozása
Tiszafa dugványozása

Miért jó dugványozni?

A kigyökerezett dugványok általában erősebbek és hamarabb is érik el a kifejlett, „felnőtt” állapotot, korábban virágoznak és teremnek, mint a magról szaporított növények. A kedvező tulajdonságokat (habitus, lombszín, bőséges virágzás… stb.) a legkönnyebben ezzel a módszerrel lehet örökíteni, éppen ezért még akkor is érdemes dugványozást alkalmazni, amikor az adott növény könnyedén nevelhető lenne akár magról is. Ezzel biztosíthatjuk a fajtaazonosságot és egyöntetűbb állományra tehetünk szert.

Hogyan dugványozzunk?

Kizárólag egészséges anyanövényről szedjünk dugványt. Általánosságban elmondható, hogy legalább két nóduszt, azaz szárcsomót tartalmazó dugványt készítsünk. Amennyiben túl nagy ízközű a növény hajtása, akkor készíthetünk kisebb dugványokat is, abban az esetben, ha rejtett rügyekből képes az adott fajta gyökérzetet fejleszteni.

Cserje tálcás szaporítóanyag    Szaporítóanyag tálcás
Tálcás szaporítóanyagok
    

A vesszőt az alsó szárcsomó alatt néhány mm-el vágjuk meg (minden esetben az az alsó, amely korábban is a gyökérzethez volt közelebb), és amennyiben ezen a részen található levél, azokat távolítsuk el, így kerüljön a szaporítóközegbe. Ez a rész fog felelni a gyökérzet fejlesztéséért. A felső részén viszont hagyjunk levelet/hajtást (amelyeken ilyenkor is van; örökzöldek), mivel ez a növényi rész felel az asszimilációs folyamatokért. Amennyiben nincs rajta levél, a felső rügyből történik majd a hajtásképződés. Érdemes valamilyen gyökerezést segítő anyagot, gyökereztető hormont használni.

Gyökereztető hormon   Taxus dugvány
Dugvány tálcába helyezése

A növények gyökeresedési képessége különböző. A könnyen gyökeresedő növényekhez (cserjék nagy része) gyengébb, míg a tűlevelűekhez (tuja, boróka, hamisciprus…) erősebb hatóanyagú terméket válasszunk.

A művelethez egészen laza szerkezetű, jó vízáteresztő közeget használjunk (perlit, homok, kókuszrost), amelyet alaposan nedvesítsünk át, mielőtt belekerülnének a szaporításra szánt növényi részek.  Érdemes szaporítótálcába végezni a dugványozást, mivel ez – méretéből is adódóan - megfelelő helyet biztosít a dugványoknak. A dugványokat egymástól 3-6 cm-es távolságra helyezzük a szaporító közegbe, illetve olyan távolságban, hogy a lombja éppen, hogy csak összeérjen, így megfelelő életteret biztosíthatunk a gyökérzet- és hajtásfejlődéshez.

Som vessző dugványok    Forsithya dugvány
Som és Forsithya dugványok

Amikor ezt a helyet kinövi a későbbiekben, akkor keríthetünk sort a különálló, kis méretű cserépbe való átültetésére. A növény az első évben egy nagyjából 15-20 centiméteres méretet ér el, természetesen ez a függ a növény növekedési erélyétől, illetve a levágott dugvány méretétől is.

Szaporítóanyag cserép méretSzaporítóanyag cserép méret

A sikeres eredményért figyeljünk oda a megfelelő, körülményekre. Növénykéink kiszáradása ellen helyezzük őket zárt térbe (ez otthon lehet akár egy petpalack is), biztosítsuk számukra a párás, nedves légkört, de időnként szükség lehet szellőztetésre is. Továbbá előnyös számukra a talpmeleg, amely nagyságrendileg egy 16-18°C hőmérséklet. Viszont nem szerencsés a téli időszakban, ha a hőmérséklet meghaladja a 20, 21 °C-ot.

 Szaporítóanyagok növényházunkbanSzaporítóanyagok növényházunkban

A fenyők szaporítási módja jellemzően az oltás, amit praktikusan fenyőoltványnak nevezünk. Ehhez a szaporítási módszerhez szükség van egy alanyra, amelyre ráoltják a nemes fajtát. Ez az alany biztosítja a tápanyagfelvételt, tehát már egy legyökerezett, megerősödött növényről beszélünk. A nemes fajta pedig az előnyös külalaki tulajdonságokat hordozza magában. Szemben az oltással a hajtásdugványozás előnye az, hogy nem igényel akkora precizitást, kézügyességet, gyakorlatot, illetve nincs szükség hozzá alanyra. Így egész bátran ajánljuk a kísérletezni vágyó hobbikertészeknek, hogy próbálkozzanak meg vele otthon!

                            Fenyő oltvány  Oltott fenyő

 

 

Nyitva tartás

Hétfő-Péntek: 07:30-17.00
Szombat: ZÁRVA

Vasárnap: ZÁRVA

 

ÖMLESZTETT FENYŐKÉREG, FÖLDKEVERÉK KIADÁSÁRA CSAK MUNKANAPOKON VAN LEHETŐSÉG.

Rólunk Rólunk
Galéria Galéria

Kedveld az oldalunkat