Регистрация  |  Забытый пароль
:
:

Поисковый движок

Скачать прайс-лист

Обновлено: 2024.05.23
Tűlevelű örökzöldek Вечнозеленые растения
Кустарники Вечнозеленые растения
Abelia - Tárnicslonc Acer - Juhar Ampelopsis - Borostyánszőlő Aucuba - Japán babérsom Berberis - Borbolya Buddleja - Nyáriorgona Callicarpa - Фиолетовыйbogyó Campsis - Trombitacserje Carpinus - Gyertyán Caryopteris - Синийszakáll Chaenomeles - Japánbirs Clematis - Iszalag Cornus - Som Corylus - Mogyoró Cotinus - Cserszömörce Cotoneaster - Madárbirs Cytisus - Zanót Deutzia - Gyöngyvirágcserje Diervilla - Желтый lonc Distylium - Isafa Elaeagnus - Ezüstfa Euonymus - Kecskerágó Exochorda - Gyöngycserje Fargesia - Ernyőbambusz Forsythia - Aranyvessző Genista - Rekettye Hedera - Borostyán Hibiscus - Hibiszkusz Hydrangea - Hortenzia Hypericum - Orbáncfű Ilex - Magyal Jasminum - Jázmin Kerria - Boglárkacserje Kolkwitzia - Viráglonc Lagerstroemia - Selyemmirtusz Lavandula - Levendula Ligustrum - Fagyal Lonicera - Lonc Loropetalum - Kínai rojtosvirág Magnolia - Liliomfa Mahonia - Magyal Nandina - Japán szentfa Osmanthus - Illatcserje Pachysandra - Kövérke Parrotia - Perzsafa Parthenocissus - Vadszőlő Perovskia - Sudárzsálya Philadelphus - Jezsámen Photinia - Korallberkenye Physocarpus - Hólyagvessző Potentilla - Pimpó Prunus - Prunus Punica - Gránátalma Pyracantha - Tűztövis Ribes - Ribiszke Rosa - Rózsa Salix - Fűz Sambucus - Bodza Sarcococca - Bogyóspuszpáng Schizophragma - Japán kúszóhortenzia Sorbaria - Tollasgyöngyvessző Spiraea - Gyöngyvessző Symphoricarpos - Hóbogyó Syringa - Orgona Tamarix - Tamariska Ulmus - Szil Viburnum - Bangita Vinca - Meténg Vitex - Barátcserje Weigela - Rózsalonc Wisteria - Фиолетовыйakác
кустарники, посадочный материал Вечнозеленые растения
Вечнозеленые растения, посадочный материал Вечнозеленые растения
сосновая кора Вечнозеленые растения
почвенная смесь Вечнозеленые растения
Удобрение Вечнозеленые растения
семена травы Вечнозеленые растения

Divatos sövény растения vissza

2021. május 25.

A Smaragd tuján túli lehetőségek

 

Kertünk igen meghatározó eleme a sövény. Talán minden újdonsült kerttulajdonosnak első számú terve egy sövény telepítése. Szeretnénk eltakarni a kíváncsi szemek elől otthonunkat, árnyékolnánk vagy csupán keretet adnánk szeretett udvarunknak.

A 90-es évek legnagyobb sláger növénye a Smaragd tuja (Thuja occidentalis ’Smaragd’) volt, így nehezen találkoztunk olyan kerttel, amelynek ne lett volna meghatározó eleme. Amikor egy növény ilyen nagy számban fordul elő, akkor előbb-utóbb elkerülhetetlen egy kártevő, vagy betegség felbukkanása, és mivel ez a fajta magas számban van jelen a díszkertekben, könnyen fertőzi tovább társait és fogékonyabbá is válik ezekre.

Így járt a Smaragd is, ami jelenleg a boróka tarkadíszbogár egyik legkedveltebb növénye. Ez a kártevő többnyire a legyengült nagyméretű растенияet támadja meg, a lárvái a fa tápanyagszállító háncsszövetét kezdik rágni. Vegyszeres védekezéssel az imágó gyéríthető rajzáskor, amely azonban tavasztól-őszig elhúzódik, így nem mindig hatékony. Lárvái ellen csak mechanikai módon tudunk védekezni úgy, hogy amikor látjuk a tuján, hogy valamelyik ága nem üde zöld, hanem olajos zöld, majd később sárgás- barna, akkor ezeket a részeket le kell vágni, majd elégetni. Célszerű az újonnan ültetett sövények magasságát 2-2,5 (maximum 3) méteren megállítani, hiszen ez az a magasság, ami könnyen átlátható és kezelhető. Fokozottan figyelnünk kell növényeink tápanyagutánpótlására és öntözésére, hiszen, ha a növény egészséges, kevésbé kitett ennek a bogárnak. Havonta nézzük át tüzetesebben növényeinket, ha látunk elszíneződő ágakat cselekedjünk, ha a növény már túl fertőzött sajnos az egyetlen megoldás az, ha eltávolítjuk kertünkből. Terjedésének megakadályozásában minden kerttulajdonosnak fontos szerepe van, hiszen elég egy elhanyagolt kert is ahhoz, hogy a díszbogár jól érezze magát.

További lehetőségünk, hogy más növényfajta után nézünk. Ha ragaszkodunk a tujafélékhez két rendkívül jó sövényalapanyag a Thuja plicata ’Atrovirens’ és a Thuja occidentalis ’Brabant’. Ez a két fajta sűrű elágazású, nyírható, visszavágás után könnyen megújul. Темп ростаük gyors, hasonló a közkedvelt leylandii ciprushoz.

              

           Thuja plicata ATROVIRENS                          Thuja occidentalis BRABANT

A Cupressocyparis leylandii, azaz a leyland-ciprus és fajtái az elmúlt évek felkapott sövényévé vált. Kifejezetten gyorsan fejlődik, valamennyivel ellenállóbbnak tűnik egyes tujaféléknél. Azonban sajnos kiskertekbe való alkalmazásra nehezen ajánlható. Kevesen számolnak végleges magasságával, illetve gyakori hiba a rosszul megválasztott tőtáv. Ez a növény magasságát tekintve elérheti 10-15 métert, szélessége pedig akár 4-5 méter is lehet növényenként. Így a 80 centiméter - 1 méter széles tőtávval ültetett, nem megfelelően karbantartott leyland-sövény kifejezetten rossz koncepció.

                              

     Cupressocyparis leylandii

Másik kedvelt tűlevelű örökzöld a tiszafa (Taxus sp.). A növény előnye, hogy fajtáiból rendkívül széles választék elérhető (keskeny, oszlopos, sárga…stb.) a növény pedig könnyen alakítható. Sokan tartanak a tiszafától, hiszen magköpenyét kivéve a fa minden része mérgező. Amennyiben félünk, hogy gyermekünk, kisállatunk kívánatosnak érezhetné a tiszafa piros bogyóit, azoknak felhívnánk a figyelmét arra, hogy a növény kétlaki, így hímivarú fajtáját választva nem kell azzal számolnunk, hogy a növény termést hoz. A tiszafa hátránya, hogy örökzöldek között lassú növekedésűnek számít, viszont betegségekre jelenleg kevésbé fogékony.

Taxus fajták

Aki nem ragaszkodik a tűlevelű sövényhez, azoknak figyelmébe ajánlanék két lomblevelű örökzöldet; a Photinia fraseri (korallberkenye) és a Prunus laurocerasus (babérmeggy) fajtáit. A korallberkenye alapvetően zöld, széles levelű növény, melynek friss hajtásai vörös árnyalatúak. A két leggyakrabban előforduló fajta a ’Red Robin’, amely eléri a 3-4 méter magasságot, illetve törpe verziója a ’Little Red Robin’ (60 cm – 1 m). A babérmeggy igen széles fajtaválasztékkal rendelkezik, mind külalakban, mind végleges méretben, így kis utánajárással könnyen megtalálhatjuk a mi igényünknek legalkalmasabb változatot.

               

 

Mivel ezek a растения az elmúlt időben igen felkapottak lettek számolnunk kell azzal, hogy szintén felbukkannak olyan betegségek, kártevők, amelyek kifejezetten ezekre a растенияre veszélyesek. Erre sajnos nincs garancia. A klímaváltozás hatása a növényi fertőzésekre is hatással van, hiszen általunk nem, vagy kevésbé ismert növényi problémák jelennek meg, amelyek erre a térségre eddig nem voltak jellemzőek. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy fokozottan figyelünk növényeinkre és időben konzultálunk szakemberrel.

 

Часы работы

с Понедельника - по Пятницу: 07:30-17.00
Суббота: 07:30-12.00

Воскресенье : ZÁRVA

 

ÖMLESZTETT FENYŐKÉREG, FÖLDKEVERÉK KIADÁSÁRA CSAK MUNKANAPOKON VAN LEHETŐSÉG.

О нас О нас
Фотогалерея Фотогалерея

Как наш сайт