Warning: Undefined array key 1 in /home/specialm/public_html/index.php on line 1065

Warning: Undefined array key 1 in /home/specialm/public_html/index.php on line 1065

Warning: Undefined array key 1 in /home/specialm/public_html/index.php on line 1065

Warning: Undefined array key 1 in /home/specialm/public_html/index.php on line 1065

Warning: Undefined array key 1 in /home/specialm/public_html/index.php on line 1065

Warning: Undefined array key 1 in /home/specialm/public_html/index.php on line 1065

Warning: Undefined array key 1 in /home/specialm/public_html/index.php on line 1065

Warning: Undefined array key 1 in /home/specialm/public_html/index.php on line 1065
Földkeverék, Örökzöldek, Cserjék, Fenyőkéreg, Műtrágya, Fűmag | Specialmix Kertészeti Kft.
Регистрация  |  Забытый пароль
:
:

Поисковый движок

Скачать прайс-лист

Обновлено: 2023.03.27
Вечнозеленые растения Вечнозеленые растения
Кустарники Вечнозеленые растения
Abelia - Tárnicslonc Acer - Juhar Ampelopsis - Borostyánszőlő Aucuba - Japán babérsom Berberis - Borbolya Buddleja - Nyáriorgona Callicarpa - Фиолетовыйbogyó Campsis - Trombitacserje Carpinus - Gyertyán Caryopteris - Синийszakáll Chaenomeles - Japánbirs Cornus - Som Corylus - Mogyoró Cotinus - Cserszömörce Cotoneaster - Madárbirs Cytisus - Zanót Deutzia - Gyöngyvirágcserje Diervilla - Желтый lonc Elaeagnus - Ezüstfa Euonymus - Kecskerágó Exochorda - Gyöngycserje Fargesia - Ernyőbambusz Forsythia - Aranyvessző Genista - Rekettye Hedera - Borostyán Hibiscus - Hibiszkusz Hydrangea - Hortenzia Hypericum - Orbáncfű Ilex - Magyal Jasminum - Jázmin Kerria - Boglárkacserje Kolkwitzia - Viráglonc Lagerstroemia - Selyemmirtusz Lavandula - Levendula Ligustrum - Fagyal Lonicera - Lonc Magnolia - Liliomfa Mahonia - Magyal Nandina - Japán szentfa Osmanthus - Illatcserje Pachysandra - Kövérke Parthenocissus - Vadszőlő Perovskia - Sudárzsálya Philadelphus - Jezsámen Photinia - Korallberkenye Physocarpus - Hólyagvessző Potentilla - Pimpó Prunus - Prunus Punica - Gránátalma Pyracantha - Tűztövis Ribes - Ribiszke Rosa - Rózsa Salix - Fűz Sambucus - Bodza Sarcococca - Bogyóspuszpáng Schizophragma - Japán kúszóhortenzia Sorbaria - Tollasgyöngyvessző Spiraea - Gyöngyvessző Symphoricarpos - Hóbogyó Syringa - Orgona Tamarix - Tamariska Ulmus - Szil Viburnum - Bangita Vinca - Meténg Vitex - Barátcserje Weigela - Rózsalonc Wisteria - Фиолетовыйakác
кустарники, посадочный материал Вечнозеленые растения
Вечнозеленые растения, посадочный материал Вечнозеленые растения
сосновая кора Вечнозеленые растения
почвенная смесь Вечнозеленые растения
Удобрение Вечнозеленые растения
семена травы Вечнозеленые растения

A lombhullató cserjék rejtett értékei vissza

2021. november 12.

Ősszel és télen díszítő растения

Amikor az őszre gondolunk, olyan dolgok juthatnak eszünkbe, mint a hűvösebb idő, dísztökök, gesztenye, forró tea… és persze a színes levelek. Ez az, ami a leginkább meghatározza, hiszen egy sárga-narancs-vörös-barna színvilág elevenedik meg előttünk. És amikor kertet díszítő cserjét választunk, talán elsősorban a virágpompa, esetleg az alapvetően színes lombozat az, ami először felhívja a figyelmünket, pedig nem csak az örökzöldek képesek díszíteni a hűvösebb hónapokban.

Némely cserje ősszel válik igazán kertünk középpontjává, mikor lombozata elszíneződik. A tudományos háttere a színeződésnek a klorofill-termeléshez köthető, ami szoros összefüggésben áll a napsütéses órák számával. Az átmeneti évszakban a nappalok rövidülnek, kevesebb a napfény, ennek következtében a klorofill-termelés csökken, ami a levelek zöld színéért felelős. A zöld pigmentek csökkenése teret ad más vegyületeknek; karotinoidoknak (sárga és narancs árnyalatok), és antociánoknak (lila, vörös színek), illetve a tannin (csersav) okozza a barna árnyalatot. Az, hogy mely növény milyen színűvé válik a fajtájától függ, hogy melyik vegyület a dominánsabb, illetve a talaj típusa és a hőmérséklet is szerepet játszhat a folyamatban. Így válhatnak az ősz királyaivá például a cserszömörce  (Cotinus coggygria), a kerti madárbirs (Cotoneaster horizontalis), az szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus) a somok és a bangita félék nagy része.

Euonymus alatus Compactus

Szárnyas kecskerágó

A leveleken túl a растения díszíthetnek virágukkal, termésükkel, sőt vesszőjükkel is. Ne feledkezzünk meg azokról a cserjékről, amelyek virágzata elszáradva is díszítő értéket ad. Erre kiváló példák a hortenzia (Hydrangea) fajtái (a hortenziákról bővebben írtunk korábban) amelyek kora ősszel sötétre színeződnek, majd formájukat szépen tartva száradnak el a növényen.

                    Hydrangea paniculata        Hydrangea quercifolia

Hortenzia virágzata

Azok a cserjék, amelyek termései a növényen díszítenek a hideg hónapokban az élővilágot is felpezsdíthetik a kertben, ugyanis a madarak közkedvelt csemegéi lehetnek. Az egyik legütősebb növény a Berberis (borbolya), amely fajtái lehetnek alapvetően színesek (sárgától a liláig minden árnyalatban elérhető), de akár az alap zöld fajta őszi lombszíneződése és a növényre jellemző piros bogyótermés is abszolút jolly jokerré teszi.

                     Berberis       Cotoneaster

                                          Borbolya                                        Madárbirs

Вечнозеленый levelükkel és piros bogyótermésükkel díszítenek a terülő madárbirsek (Cotoneaster) és a magyalok (Ilex), ősszel színesedő örökzöld lombbal és kék bogyóval pedig a mahóniák (Mahonia). Az összes fellelhető árnyalatban pompáznak termésükkel a Hypericum, azaz orbáncfű nemes verziói (’Magical’ fajtacsoport kiemelkedő), és nem mehetünk el szó nélkül a  tűztövis (Pyracantha) félék kimagasló díszítő értéke mellett sem, hiszen sárgától a narancson át a pirosig, minden őszi színt felöltenek bogyóik.

                     Pyracantha       Ilex termés

                                       Tűztövis                                               Magyal

A természetben fellelhető termések a díszkertek világában is megtalálhatók, például a japán rózsa (Rosa rugosa) fajtái hasonlóan a vadrózsákhoz csipkebogyó termést hoznak, míg a japánbirs (Chaenomeles) fajták almára hasonlító gyümölcse nem csak díszítő értékű, hanem ehető is, bár inkább csak kompótként javasolt fogyasztása. Talán kevésbé ismert növény a Callicarpa bodinieri, a kínai lilabogyó, melynek termése, nevéhez hűen, egészen extrém lila színűvé változik októberben.

                      Chaenomeles japonica       Rosa rugosa

                                         Japánbirs                                       Japán rózsa

Megítélésem szerint a díszрастения világa annyira dinamikusan fejlődik, olyan sok a lehetőség, hogy egyes растения háttérbe szorulnak a divatos új fajták érkeztével. Talán mellőzve lettek a somok is, amelyek felhasználásukban és fajtaválasztékukban is kimagaslóak. Levelük lehet akár üde zöld vagy sárga-rózsaszín tarka, hoznak virágzatot és díszítenek termésükkel is, de a Cornus félék jellegzetessége, hogy télen vonzzák a tekintetet vesszőikkel, melyek  sárgászöld, vagy akár narancspiros színűek is lehetnek.

                            

                                                                 Som - Cornus vesszőszín

A растения végtelen sorát lehetne említeni ebben a témában, de úgy gondolom így is nagyon nehéz a választás. Amennyiben beszereztük a nekünk legjobban tetsző растенияet, töltsünk el minél több időt nem csak a kertben, hanem járjunk el a természetben is megcsodálni ennek a mesés évszaknak a színeit!